Sarmalele – cine o fi inventat acest fel de mancare nici nu si-a imaginat cat de ravnit va fi chiar si in secolul vitezei. Pentru ca suntem romani, avem pasiuni (ne)vinovate si pentru ca iubim mancarea buna, pentru ca adesea ne aduc aminte de „acasa”, „bunastare” si „gust bun”, merita sa dedicam acest articol sarmalelor. Si nu oricum … ci celor pregatite usurel in oale de lut cu pereti grosi, frumos decorate de jur imprejur.
Oale de lut pentru sarmale – de ce ai nevoie de ele?
Sarmalele sunt acel timp de mancare ce isi schimba gustul in functie de metoda prin care sunt gatite. Se pot pregati pe aragaz sau la cuptor, cu carne sau de post, in frunza de vita, de varza sau de sfecla. Oalele de lut aduc ceva special pentru sarmale. Orice gospodina buna stie ca pentru a obtine sarmale gustoase, acestea trebuie fierte la foc mic si cu mare grija. Daca nu sunt bine fierte, frunza ramane tare. Daca sunt fierte prea mult orezul se transforma intr-o adevarata mamaliga. Daca se foloseste un vas prea inalt este posibil ca cele de deasupra sa nu se faca, iar cele de jos sa se arda sau sa se fiarba prea tare. Atat de complicat este procesul de fierbere a sarmalelor.
In acest context vorbim de oale de lut pentru sarmale … care sunt perfecte pentru sarmale gustoare, aspectuoase, consistente. Ele sunt potrivite si pentru alte feluri de mancare. Oalele acestea au o constructie rotunda, din lut ars si au marele avantaj ca pastreaza uimitor de bine aroma preparatelor realizate. Se pot folosi pe orice fel de aragaz – cu gaz, alimentat electric, si chiar pe vitroceramica si halogen. Sunt versatile din acest punct de vedere.
Oale de lut cu motive traditionale
Exista tot felul de oale de lut pentru sarmale, dar noi vi le recomandam pe cele farfurii pictate manual. Acestea au un farmec aparte. Prezinta motive clasice de jur imprejur si pe capac, au forma rotunda, usor ingustata sus si jos, torti de o parte si de alta pentru a putea fi apucate cu usurinta. Pot constitui cadoul perfect pentru o bucatareasa consacrata sau aflata la inceput de drum. Orice familie ar trebui sa aiba in casa oale de lut pentru sarmale, ardei umpluti, musaca, tocanite si alte preparate similare.
Preturi oale de lut pentru sarmale
Preturile variaza in functie de dimensiunea vasului. O oala mica de 0.65 litri este circa 15 lei https://www.market365.ro/oala-din-lut-pictata-manual-capac-0-65-litri-12-cm . Cele mai mari sunt de 6.4 litri si sunt perfecte pentru familii numeroase sau atunci cand se prepara o cantitate mai mare de mancare.
Impreuna cu oale lut pentru sarmale, pictate manual cu motive traditionale romanesti, puteti comanda si farfurii din ceramica, la fel de frumos realizate.