La ce va ganditi atunci cand spun „oale presiune”? Poate la puiul mamei din oala care facea atat de mult zgomot? Trebuie sa stiti ca noile modele de oale cu presiune sunt mult, dar mult mai performante decat acum cativa ani.
Oale presiune – ce inseamna?
O oala presiune este un vas de gatit bine etansat care gateste alimente la presiune ridicata.
Nu este o tehnica noua. Aparatele de gatit sub presiune exista de vrei 300 de ani, dar dupa cel De Al Doilea Razboi Mondial au devenit foarte populare.
Ce presupune gatitul la oale presiune?
Gatitul sub presiune utilizeaza presiunea aburului intr-o oala inchisa foarte bine, totul pentru a gati alimente diverse. Cand incalziti un vas, lichidul din interior fierbe si se transforma in abur. Cand acest abur este inchis intr-o oala sigilata, incepe sa se formeze presiune. Aceasta presiune gateste alimentele prin transferul energiei termice prin presiunea aburului si prin apa catre alimente.
De ce gatitul la oale presiune este mai rapid, comparativ cu alte metode?
Gatitul sub presiune face ca alimentele sa fie preparate mai rapid, pentru ca presiunea inalta:
- creste punctul de fierbere al lichidului. La presiune standard, cand lichiul fierbe si se transforma in abur, lichidul va ramane la aceeasi temperatura, indiferent cat timp continuati fierberea. Puteti mari temperatura peste punctul de fierbere prin adaugarea presiunii. Prin urmare, alimentele se prepara mai repede sub presiune folosind aburul fierbinte.
- forteaza lichiul fierbite sa patrunda in alimente. Imaginati-va ca puneti mana pe apa fiarta sau ca puneti mana in cuptor. Aburul este cel care arde instantaneu pentru ca aburul este foarte eficient in transferul de caldura. Cand gatiti la oale presiune, este ca si cum o forta suplimentara impinge aceasta energie de caldura foarte mare si rapida in preparate.
Cum sa gatiti la oale presiune?
Iata cum puteti gati la oale presiune in 6 pasi simpli:
- puneti alimente si lichide in oala
- inchideti capacul si asigurati-va ca supapa este in pozitia corecta
- selectati setarea de presiune
- asteptati ca presiunea sa se acumuleze in interiorul oalei
- incepeti sa gatiti sub presiune
- eliberati presiunea
Ce puteti gati la oale presiune?
Puteti gati aproape orice. Totusi, cele mai multe persoane folosesc oale presiune pentru a gati alimente care se fierb mai greu prin metodele clasice. De exemplu, alimentele cum ar fi fasolea, bucatile mari de carne, lintea, nautul, cartofii, puiul intreg se gatesc rapid in oale presiune.
V-ati decis sa cumparti un set de oale presiune? Felicitari! Incepeti cautarile de aici https://www.market365.ro/produse/bucatarie/oale-sub-presiune
Un răspuns la “Oale presiune – intrebari si raspunsuri”
[…] Gatiti la oale presiune pentru a economisi timp. Pentru ca timpul de preparare al alimentelor este mai mic cu pana la 70% […]