Categorii
Fără categorie

Oale presiune – intrebari si raspunsuri

La ce va ganditi atunci cand spun „oale presiune”? Poate la puiul mamei din oala care facea atat de mult zgomot? Trebuie sa stiti ca noile modele de oale cu presiune sunt mult, dar mult mai performante decat acum cativa ani.

Oale presiune – ce inseamna?
O oala presiune este un vas de gatit bine etansat care gateste alimente la presiune ridicata.
Nu este o tehnica noua. Aparatele de gatit sub presiune exista de vrei 300 de ani, dar dupa cel De Al Doilea Razboi Mondial au devenit foarte populare.

Ce presupune gatitul la oale presiune?
Gatitul sub presiune utilizeaza presiunea aburului intr-o oala inchisa foarte bine, totul pentru a gati alimente diverse. Cand incalziti un vas, lichidul din interior fierbe si se transforma in abur. Cand acest abur este inchis intr-o oala sigilata, incepe sa se formeze presiune. Aceasta presiune gateste alimentele prin transferul energiei termice prin presiunea aburului si prin apa catre alimente.

De ce gatitul la oale presiune este mai rapid, comparativ cu alte metode?
Gatitul sub presiune face ca alimentele sa fie preparate mai rapid, pentru ca presiunea inalta:

  • creste punctul de fierbere al lichidului. La presiune standard, cand lichiul fierbe si se transforma in abur, lichidul va ramane la aceeasi temperatura, indiferent cat timp continuati fierberea. Puteti mari temperatura peste punctul de fierbere prin adaugarea presiunii. Prin urmare, alimentele se prepara mai repede sub presiune folosind aburul fierbinte.
  • forteaza lichiul fierbite sa patrunda in alimente. Imaginati-va ca puneti mana pe apa fiarta sau ca puneti mana in cuptor. Aburul este cel care arde instantaneu pentru ca aburul este foarte eficient in transferul de caldura. Cand gatiti la oale presiune, este ca si cum o forta suplimentara impinge aceasta energie de caldura foarte mare si rapida in preparate.

Cum sa gatiti la oale presiune?
Iata cum puteti gati la oale presiune in 6 pasi simpli:

  • puneti alimente si lichide in oala
  • inchideti capacul si asigurati-va ca supapa este in pozitia corecta
  • selectati setarea de presiune
  • asteptati ca presiunea sa se acumuleze in interiorul oalei
  • incepeti sa gatiti sub presiune
  • eliberati presiunea

Ce puteti gati la oale presiune?
Puteti gati aproape orice. Totusi, cele mai multe persoane folosesc oale presiune pentru a gati alimente care se fierb mai greu prin metodele clasice. De exemplu, alimentele cum ar fi fasolea, bucatile mari de carne, lintea, nautul, cartofii, puiul intreg se gatesc rapid in oale presiune.

V-ati decis sa cumparti un set de oale presiune? Felicitari! Incepeti cautarile de aici https://www.market365.ro/produse/bucatarie/oale-sub-presiune

Categorii
Fără categorie

Diferente si asemanari intre bateriile clasice vs. baterii lavoar

Prin intermediul bateriilor sanitare nu doar ca-ti poti moderniza cu usurinta locuinta, dar in acelasi timp ii poti oferi intregii case acel strop de personalitate pe care ti-l doresti.

Poti opta pentru modelele clasice care-ti vor oferi functionalitatea si versatilitatea de care ai nevoie, dar si pentru modelele de ultima generatie care impresioneaza prin forma lor inedita, cat si prin functiile pe masura. Iti poti alege cu usurinta bateria astfel incat ea sa corespunda agtat functional, cat si estetic, cu toate conditiile tale. Iar dezvoltarea tehnologiiilor curente si prezenta a numeroase tipuri de baterii iti permite inclusiv sa le asociezi intr-un spatiu de dimensiuni reduse sau unul generos, intr-o baie vintage sau o bucatarie minimalista.

Astfel, nu exista limite in ceea ce priveste alegerea unei baterii. Cu toate astea, ar trebui sa fii la curent cu ideea ca ele trebuie alese tinand cont si de destinatiile in c are este nevoie de ele. De exemplu, poti alege in acest caz, dintre bateriile de chiuveta, baterie lavoar, dar si baterii echipate complet pentru experienta de imbaiere sau dus.

Intre ele exista si mici asemanari, dar si diferente. Iar cunoasterea lor te poate ajuta sa stabilesti mai usor ce tip de baterie ti se potriveste cel mai bine si catre ce tip de baterie sa te orientezi.

Diferente si asemanari intre baterii clasice vs. cele de lavoar

In esenta, estetica bateriilor este similara. Ceea ce poate fi diferit se rezuma la modul de instalare si cel de asociere cu obiectele sanitare. De exemplu, in cazul unui lavoar cu trei orificii, vei avea nevoie de o baterie in consecinta.

De asemenea, atunci cand montajul acestor piese sanitare se face pe o serie de blaturi, ideal e sa optezi pentru o baterie cu mecanism ajustabili sau cu pipa ce poate fi manevrata cu usurinta.

Spre deosebire de bateriile clasice pentru chiuveta, la o baterie lavoar vei intalni deseori o forma mai ergonomica, care contribuie la facilitarea modului de actionare si utilizare.

De asemenea, bateriile de lavoar vin in general cu un brat mai scurt, lavoarul fiind utilizat indeosebi pentru igiena proprie, in special pentru cea din zona intima.  Astfel, forma si dimensiunea acestuia, respectiv a componentelor, ajuta la o utilizare facila si lipsita de efort fizic, transformand igiena intr-un ritual placut, adica exact asa cum ar trebui sa fie.

Totodata, bateriile clasice au deseori un mecanism de functionare cu presiune inalta, in timp ce bateriile dedicate pentru boiler sau modelele de baterie lavoar sunt optimizate astfel incat presiunea sa fie joasa si sa nu favorizeze eliberarea unui jet de apa care i-ar putea cauza neplaceri oricarui utilizator.  Acest aspect va poate ajuta inclusiv sa faceti economii in ceea ce priveste consumul de apa, dar si sa mentineti o buna functionare a elementelor asociate bateriei.